پتروشیمی گلستان
خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- زهرا بهرامی: ۲۴ آبان‌ماه سال ۱۳۸۵ کلنگ پتروشیمی گلستان به زمین خورد تا مصوبه هیئت وزیران در سفر نخست هیئت دولت نهم به گلستان وارد فاز اجرایی شود.

هرچند علی محمد شاعری، استاندار وقت گلستان بارها با قاطعیت اعلام کرده بود این مصوبه هشت ماهه به سرانجام رسیده و در یک بازه زمانی سه ساله صحرای شمال گلستان به «عسلویه شمال» تبدیل می شود اما کلنگ این پروژه همچنان بر زمین مانده است.

حالا پس از گذشت ۱۱ سال، ۹۵ هزار سهامدار همچنان در انتظار پایان وعده ها برای اجرای پروژه ای هستند که قرار بود در سال ۱۳۹۲ با پرداخت وام ارزی ۲۷۷ میلیون یورویی و تامین تسهیلات وارد فاز اجرایی شود و هم اکنون تنها حدود ۱۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

یکی از سهامداران پتروشیمی گلستان با انتقاد از بلاتکلیف ماندن این پروژه در ۱۱ سال گذشته به خبرنگار مهر اظهار کرد: پتروشیمی گلستان ۹۵ هزار سهامدار دارد اما هیئت مدیره آن پاسخ روشنی به سوال ها و ابهام های موجود در خصوص این پروژه و شرکت های اقماری آن به سهامداران ارائه نمی کنند.

رامین اهرون که ساکن اردبیل است، افزود: هم اکنون ابهامات زیادی در خصوص زمین سروش جنگل به عنوان تنها سرمایه با ارزش پتروشیمی گلستان و وضعیت این پروژه وجود دارد که به نظر می رسد نیازمند شفاف سازی از سوی هیئت مدیره و بورس است.

وی که حدود ۴۸۰ هزار سهم پتروشیمی گلستان را داراست، ادامه داد: پتروشیمی گلستان باید صورت های مالی خود را به بورس ارائه دهد و راجع به برخی مسائل شفاف سازی کند که از ابتدای سال تاکنون انجام نشده است.

وی با انتقاد به اینکه بعضی از سهامداران پتروشیمی با حقوق خود آشنا نیستند، خاطرنشان کرد: مجامع عمومی پتروشیمی گلستان با حضور تعداد کمی از سهامداران برگزار می شود در حالی که سهامداران حتی می توانند اعضای هیئت مدیره را تغییر دهند.

پتروشیمی گلستان نیازمند مدیریت قوی تر است

یکی دیگر از سهامداران پتروشیمی گلستان با تاکید بر اینکه پتروشیمی گلستان بیش از هر چیز نیازمند بررسی اجمالی تر و مدیریت قوی تر است، به خبرنگار مهر اظهار کرد: گلستان استان صنعتی نیست و به نظر می رسد به همین دلیل پتروشیمی گلستان نتوانست در این استان پا بگیرد.

صاحب نجفی نژاد با بیان اینکه طرح پتروشیمی گلستان برای تولید اور و آمونیاک در نظر گرفته شده و با گذشت بیش از ۱۰ سال این طرح دیگر صرفه اقتصادی ندارد، تاکید کرد: تغییر کاربری پتروشیمی یکی از گزینه های جدی برای به ثمر رسیدن این پروژه است و باید طرح در بازه زمانی دو تا سه ساله به بهره برداری برسد.

وضعیت کنونی پتروشیمی گلستان حاصل نبود نظارت کافی و بازخواست نشدن تیم مدیریت فعلی است و باید مورد تجدید نظر قرار گیردوی از نزدیکی محل اجرای پروژه به منطقه آزاد اینچه برون و افزایش ارزش افزوده محل اجرای پتروشیمی گلستان به عنوان یک مزیت نام برد و تصریح کرد: متاسفانه پتروشمی گلستان مدیریت جامع و قوی که قدرت چانه زنی داشته باشند، ندارد و همین امر باعث شده تاکنون نتوانند منابع را جذب کنند.

وی از تعداد زیاد سهامدارانی که حق رای در مجامع ندارند به عنوان ضعف دیگر پتروشیمی گلستان نام برد و گفت: ۶۵ هزار سهامدار این پروژه تنها یک درصد سهم پتروشیمی را دارا هستند و این امر باعث شده نتوان در مجامع تصمیم جامعی گرفت.

وی با تاکید بر اینکه اگر نقاط مثبت و منفی پتروشیمی گلستان را در کنار هم بگذاریم این پروژه بیش از هر چیز نیازمند بررسی اجمالی تر و مدیریت قوی تر است، بیان کرد: پتروشیمی طرح استانی نیست که بتوان با مدیران استانی مشکلات آن را حل کرد بلکه این پروژه باید فرااستانی جمع بندی و اجرایی شود.

اراده ای برای سروسامان دادن به وضع موجود وجود ندارد

نجفی نژاد با بیان اینکه بعید است با مدیریت فعلی و همین روال پتروشیمی گلستان به نتیجه برسد، افزود: به نظر می رسد هم اکنون اراده قوی برای سروسامان دادن به وضع موجود این پروژه وجود ندارد.

وی با بیان اینکه مشکل اصلی پتروشیمی گلستان نبود سرمایه گذار عمده است، خاطرنشان کرد: در مجموع این پروژه نیاز به شفاف سازی دارد و اگر قرار است انتقادی بشود باید با بررسی دقیق صورت های مالی توسط حسابداران خبره این اتفاق رقم بخورد.

وی متذکر شد: متاسفانه وضعیت کنونی پتروشیمی گلستان حاصل نبود نظارت کافی و بازخواست نشدن تیم مدیریت فعلی است و باید مورد تجدید نظر قرار گیرد.

هرچند سهامداران بلاتکلیفی پروژه پتروشیمی گلستان را در ضعف هئیت مدیره و تیم مدیریتی آن می دانند و معتقدند اراده قوی برای سروسامان دادن به وضع موجود آن وجود ندارد اما سیدمناف هاشمی استاندار گلستان در جلسات مختلف بر حل مشکلات پتروشیمی گلستان تاکید دارد و تعیین تکلیف این پروژه را جزو ۱۰ اولویت اصلی استان دانسته است.

اما تاکید بر تعیین تکلیف پتروشیمی گلستان به پیگیری های استاندار ختم نشده بلکه سخنگوی کمیسیون انرژی از مهلت سه ماهه مجمع نمایندگان برای تعیین تکلیف آن خبر داده و به خبرنگار مهر اظهار کرد: به استاندار قبلی و فعلی گلستان تاکید کرده ایم یک مهلت سه ماهه برای تعیین تکلیف پتروشیمی گلستان به هیئت مدیره داده شود و اگر نمی توانند و یا دیگر به آن ها اعتماد نمی کنند، استعفا بدهند.

اسدالله قره خانی با یادآوری اینکه پتروشیمی گلستان بیش از ۱۰ سال معطل مانده است، گفت: مشکل پتروشیمی گلستان نبود سرمایه گذار و یا حمایت نکردن دولت نیست بلکه مشکل از چند عضو هیئت مدیره آن است.

پتروشیمی گلستان تعیین تکلیف شود

وی با یادآوری اینکه بعد از پتروشیمی گلستان چند پتروشیمی دیگر در کشور کلنگ زنی و افتتاح شده اند، افزود: از استاندار خواسته ایم موضوع پتروشیمی گلستان تعیین تکلیف شود و اگر این پروژه به سرانجام نمی رسد با یک سرمایه گذار دیگر پتروشیمی جدیدی را به بهره برداری برسانیم و سهام مردم را به آن منتقل کنیم.

نماینده مردم علی آبادکتول در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه مشکل پتروشیمی گلستان بدهی نیست بلکه به ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار ارز نیاز دارد، ادامه داد: با پیگیری های انجام شده از سوی بنده دوبار در جلسات شورای اقتصاد و بانک ملی حضور یافتیم و مشکل دریافت تسهیلات این پروژه حل شد.

وی یادآور شد: قسط اول این تسهیلات ۴۰۰ میلیون دلاری حدود ۱۵۰ میلیون دلار معادل ۶۰۰ میلیارد تومان بود اما اعضای هیئت مدیره وثیقه ای برای ارائه به بانک نداشتند.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: هیئت مدیره زمین اجرای پروژه را که به رایگان از دولت گرفته اند را به عنوان وثیقه اعلام کردند و طبق قوانین بانک نمی تواند چنین تضامنی را بپذیرد.

وی با تاکید بر اینکه پروژه بزرگی همچون پتروشیمی به مدیریت قوی نیاز دارد، تصریح کرد: در همین دوره مجلس با سرمایه گذار ایتالیایی برای انجام سرمایه گذاری در پتروشیمی گلستان مذاکره کردیم و قرار شد لایسنس، تجهیزات و نصب صفر تا ۱۰۰ دستگاه ها توسط سرمایه گذار انجام شود اما بازهم هیئت مدیره تضامین لازم را نداشت.

قره خانی توجیه اقتصادی نداشتن پتروشیمی و حمایت نکردن دولت و مدیران را مباحث حاشیه ای دانست و بیان کرد: ما داریم موقعیت ها را در خصوص پتروشیمی از دست می دهیم و اگر در یک مهلت سه ماهه مشکلات حل نشود ناچار می شویم به گونه دیگر چاره اندیشی کنیم.

پروژه ملی عزم ملی می خواهد

هرچند سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تاکید دارد حمایت نکردن دولت و توجیه اقتصادی نداشتن پتروشیمی گلستان مانع اجرای این پروژه نیست و توپ اجرایی نشدن آن را در زمین هیئت مدیره می اندازد اما رییس هیئت مدیره پتروشیمی گلستان معتقد است این پروزه به عزم ملی نیاز دارد.

التفات کامیاب به خبرنگار مهر اظهار کرد: مشکل اصلی پتروشیمی گلستان تسهیلات ارزی است تاکنون موفق نشده ایم آن را جذب کنیم.

وی با بیان اینکه تسهیلات ارزی پروژه نیازمند تضمین و فاینانس است، افزود: فاینانس تضمین دولتی نیاز دارد ماهم بخش خصوصی هستیم و دولت ما را تضمین نمی کند.

به استاندار گلستان تاکید کرده ایم یک مهلت سه ماهه برای تعیین تکلیف پتروشیمی گلستان به هیئت مدیره داده شود و اگر نمی توانند، استعفا بدهندوی با تاکید بر اینکه نمایندگان و مدیران برای توسعه استان مسئولیت دارند و باید حل مشکل پتروشیمی را پیگیری کنند، ادامه داد: اگر مسئولان استان برای دریافت تسهیلات ارزی پتروشیمی تلاش نکنند و مشکل پولی آن حل نشود قطعا پروژه به همین حالت باقی می ماند.

کامیاب با تاکید بر اینکه پتروشیمی گلستان پروژه ملی است و نیازمند عزم ملی است، تصریح کرد: همه مسئولان باید برای اجرای این پروژه عزمشان را جزم کنند.

وی با بیان اینکه پتروشیمی گلستان تاکنون تنها ۱۸.۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، خاطرنشان کرد: مسئولان و به ویژه نمایندگان استان اگر می خواهند معضل اشتغال استان حل شده و گلستان توسعه یابد برای حل مشکل پتروشیمی یک دست شده و جزیره ای نگاه نکنند.

رییس هیئت مدیره پتروشیمی گلستان با بیان اینکه این پروژه برای سه هزار نفر اشتغال ایجاد می کند، گفت: استاندار گلستان قول دادند مشکلات پتروشیمی را پیگیری کنند و این پروژه در اولویت کارهای اجرایی در استان قرار گیرد و امیدواریم موفقیتی در به سرانجام رسیدن این پروژه حاصل شود.

هرچند هم اکنون توپ به سرانجام رسیدن پتروشیمی گلستان در زمین استاندار گلستان است اما ۹۵ هزار سهامدار این پروژه همچنان چشم انتظار تحقق وعده ها برای تعیین تکلیف سرنوشت آن هستند .
منبع : خبرگزاری مهر

لینک خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *